KANDELA-tapahtuma 29.10.2022 Öljysäiliö 468

ÖLJYSÄILIÖ 468, Saaristolaivastonkatu, 00590 Helsinki

La 29.10.2022 klo 16,17 ja 18            

Vala itsellesi mehiläisvahakynttilät ja koe samalla kanssamme Surento-yhtyeen itkut, laulut ja soitanta kaikuisassa Öljysäiliö 468:ssa.

Kandela-tapahtumassa osallistujayleisö kiertää rauhallisessa jonomuodostelmassa öljysäiliön sisätilaa ympäri ja kukin kastaa vuorollaan sydänlangan vahaan. Vähitellen langan ympärille muodostuu kynttilä. Samalla yleisö saa nauttia Surento-yhtyeen musiikista, jossa kuuluvat sekä perinteiset että perinteen pohjalta syntyneet uudet itkuvirret, runolaulu ja improvisaatio. Laulun lisäksi soivat kantele ja ukulele. Ääni, sanat ja itkut voivat olla lohdullisia, hiljaisuuteen virittäviä tai mielenmaisemia avaavia. Öljysäiliön kaikuisassa tilassa itkien soivat ihmisäänet, mehiläisvahan tuoksu ja yhteen kokoontumisen kokemus kerrostuvat muistoiksi ihmisten mieliin samalla kun vaha kertyy kerroksiksi sydänlangan ympärille.

Kandela-tapahtuman monivuotisena teemana on valo. Kruunuvuorenranta on valon kaupunginosa ja Kandela tapahtuma tarjoaa valoteemaisen monitaiteellisen kokemuksen sekä pienen valon ihmisten koteihin itsevaletun kynttilän muodossa. Kandela-tapahtumassa Surento-yhtye johdattaa itkien ja laulaen yleisön surun kautta valoa kohti.

Kuhunkin esitykseen otetaan 50 osallistujaa. Tapahtuma on osallistujille maksuton ja siihen on ennakkoilmoittautuminen.

Sydämellisesti tervetuloa!

Mikä on Kandela-tapahtuma?

Kandela on monitaiteellinen tapahtuma, joka sijoittuu Helsingin Kruunuvuorenrantaan. Tapahtuma järjestetään vuosittain lokakuun lopussa Öljysäiliö 468:ssa. Tapahtuma sijoittuu vuoden pimeään aikaan ja sen teemana on valo. Tapahtumassa valetaan kynttilöitä kastomenetelmällä ja nautitaan vierailevista taiteenlajeista. Kandela pilotoi vuonna 2021 nimellä Runo ja Liekki ja jatkaa nyt monivuotisella nimellä Kandela. Vuonna 2021 tapahtumassa kuultiin lavarunoutta ja äänitaidetta, vuonna 2022 äänimaisemassa yhdistetään äänellä itkentää, laulua ja soittoa. Visiona on, että tapahtumasta tulee jokavuotinen tapahtuma, joka tarjoaa yleisölle aina uudenlaisen monitaiteellisen kattauksen.

Kandela-hankkeen verkostot

Kandela-tapahtuma on kuvataiteilija Raita Virkkusen alullepanema ja luotsaama kulttuuritapahtuma, jonka toteuttamiseen osallistuu vuosittain uudistuva monitaiteellinen työryhmä. Raita ohjaa kynttilänvalantaa tapahtumassa yhdessä kuvataiteilija Chloe` Mahy-Hulkon kanssa. Vuonna 2022 Kandela-tapahtuma saa vieraakseen kolmehenkisen Surento-yhtyeen. Liisa Matveinen, Emmi Kuittinen ja Emilia Kallonen ovat karjalaiseen ja inkeriläiseen perinteeseen erikoistuneita kansanlaulajia. Tapahtuman dokumentoi valokuvaaja Lilli Kinnunen. Tapahtuma noudattaa reilun taiteen periaatteita. Hanke työllistää myös Helsingin maahanmuuttajanuoria job´do-mallin mukaisesti. Hankkeessa tehdään mielellään yhteistyötä alueen muiden toimijoiden kanssa. Stadin ammattiopiston Herttoniemen toimipiste on valmistanut tapahtumassa käytetyt kynttilänvaluastiat. Cafe Hiekka pitää tapahtuman yhteydessä pop-up-kahvilaa. Taike ja Helsingin kaupunki ovat tukeneet tapahtumaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *